Werk en vluchtelingen: tussen droom en daad

0
1722
Werk en vluchtelingen: tussen droom en daad
Werk en vluchtelingen: tussen droom en daad

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren.’ Het zijn bekende regels van de dichter Willem Elsschot. En ze zijn zeker van toepassing op het actuele vraagstuk werk en vluchtelingen. Voor deze challenge werd op vrijdag 5 februari een speciaal event georganiseerd. In het AZC in ’s Gravendeel maakten we aan den lijve kennis met die praktische bezwaren. Hoe nu verder?

Eyeopener

Op die bewuste vrijdag reden mijn Adecco-collega Floor van der Burg en ik naar het AZC in ’s Gravendeel. We waren geïnteresseerd geraakt door de uitnodiging van Initiate. Bij Adecco zijn we al enige tijd actief bezig met dit actuele onderwerp. We willen er niet alleen zijn voor de mensen die zich in principe prima kunnen redden. Een organisatie als Adecco is het, als één van de grootste uitzendorganisaties, ook aan zijn stand verplicht om maatschappelijke issues op te pakken. Alleen al onze reis naar ’s Gravendeel was een eyeopener. Met de auto is het AZC nog wel te bereiken, maar het ligt nu niet direct in de bebouwde omgeving. Er is één bushalte die asielzoekers en statushouders kunnen gebruiken om naar de bewoonde wereld te komen. Zie daar de eerste drempel die we zagen opdoemen bij onze wens om vluchtelingen aan werk te koppelen.

Wake up call

De tweede drempel is de status van die vluchteling. Voor asielzoekers die nog in de procedure zitten is gelden allerlei beperkingen om aan het werk te gaan. Anders ligt dat voor statushouders, zij vallen net als iedere werkzoekende Nederlander onder de Participatiewet. Maar hoe kom je bij je nieuwe baan als er maar die ene busverbinding is? Een volgende drempel is de soms onvoorspelbare duur van de periode waarin statushouders in een AZC verblijven. Het is immers geen eindstation. Van de ene op de andere dag kan de statushouders naar elders zijn verhuisd.

De middag is ’s Gravendeel was in die zin een ontnuchterende wake up call. Zeker, ondernemer Hennie van der Most had een inspirerende presentatie over wat er in zijn ogen allemaal wèl mogelijk is voor deze unieke en complexe groep werkzoekers. Als ondernemer heeft hij meer dan eens laten zien dat je met onorthodox denken bergen kunt verzetten. Dat zal ook hier nodig zijn. Want hoe gaan Floor en ik de Adecco-consultants, die soms binnen een dag een ploeg met werknemers moeten mobiliseren, zó toerusten dat ze ook statushouders in een AZC kunnen bedienen? Die vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord, daar moeten we eerlijk in zijn.

Aanzet tot actie

Maar, al die drempels maken ook gretig. We merken dat steeds meer partijen zien hoe lastig het feitelijk is. Dat er tussen droom en daad nog veel werk te verzetten is. Gemeenten krijgen geld van het Rijk , specifiek voor dit vraagstuk. Wij hebben binnen Adecco zogeheten ambassadeurs aangesteld die worden getraind om juist deze groep te kunnen bedienen. Zij zijn onze vooruitgeschoven posten in de organisatie. Dat is een investering, en we zien het ook als zodanig: als een investering. Het zal nog niet meteen morgen tot rendement leiden. Maar signaleren dat het anders moet dan het nu gaat is de eerste stap. Wij willen dolgraag meer doen voor statushouders, maar dan moeten wel die drempels weg. Statushouders niet te ver van mogelijke werkgevers, meer zekerheid over hun duurzame huisvesting, betere communicatie over wat je als werkgever en statushouder wel en niet mag en meer samenwerking tussen verschillende partijen. Dan is er al een wereld gewonnen.

Karin Hoogteijling

LAAT EEN REACTIE ACHTER