Iedereen heeft recht op werk

0
1345
banen

Sinds 1 januari 2015 geldt de participatiewet. De norm voor eind 2015, zesduizend extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking, is al gehaald. Ondernemers lopen ver op de overheid voor! In 2026 moeten er nog eens honderdduizend extra banen gerealiseerd zijn. Adecco helpt een handje. Met Passion4Work. Diana van Bruggen, Adecco MKB Groningen, vertelt er meer over.

Wat is Passion4Work?
”Passion4Work is een programma waarmee we werkgevers de weg wijzen naar een inclusieve arbeidsmarkt. Met een white paper en inspiratiesessies delen we kennis over regelgeving, kansen en subsidiemogelijkheden. Ook adviseren we werkgevers één-op-één en leggen we verbindingen met gemeenten en het UWV.”

Welke rol speelt het MKB?
”De wettelijke en morele plicht om mensen met een arbeidsbeperking in het arbeidsproces te laten participeren, geldt ook voor het MKB. Voor kleinere bedrijven kan dit echter extra lastig zijn. De start vraagt tijd en aandacht. Die is er niet altijd.”

Waar lopen werkgevers tegenaan?
”Op de eerste plaats tegen gebrek aan kennis, onwetendheid. Ons wordt dikwijls gevraagd op welke posities je mensen met een arbeidsbeperking kunt laten instromen. Het UWV voert daar zeer praktische bedrijfsanalyses voor uit. Gratis en op maat. Kunnen we echt aanbevelen.”

Je had het over kansen en subsidiemogelijkheden. Hoe zit dat?
”Door je actief te richten op mensen met een arbeidsbeperking, verbreed je je doelgroep bij openstaande vacatures en tackle je de schaarste. De overheid biedt ondersteuning in de vorm van subsidies en proefplaatsingen. Er zijn dus eigenlijk geen redenen om niet mee te doen.”

Telt uitzendwerk mee?
”Ja! De overheid erkent dat flexwerk een onmiskenbare arbeidsfactor is geworden. Zeker voor het MKB biedt dit extra kansen. Aankaarten bij je contactpersoon, zou ik zeggen.”

Waarom maak jij je hier sterk voor?
”In het MVO-beleid van Adecco staat het recht van iedereen op een fatsoenlijke baan centraal. Ik sta daar volledig achter en zet me daar iedere dag voor in. Ik kan nauwelijks wachten op de dag waarop letterlijk iedereen gelijke kansen krijgt. Ik zou het prachtig vinden als het MKB daarin het voortouw neemt.”

– Diana van Bruggen

LAAT EEN REACTIE ACHTER