1.500 Volunteers UEFA WEURO 2017. Hoe dan?!

0
2040
WEURO2017

1.500 volunteers werven in een half jaar tijd. Dat is waar het projectteam van UEFA Women’s EURO 2017 (WEURO 2017) op het moment mee bezig is. Maar hoe werf je deze 1.500 vrijwilligers? Dit doen we aan de hand van het concept 5x B (Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden en Beëindigen).

Binnenhalen
Om vrijwilligers binnen te halen, is het belangrijk om de voordelen te benadrukken zoals: werken aan je netwerk en CV, maar ook zeker de ervaring en de betrokkenheid bij de organisatie.

Allemaal voordelen die voor vrijwilligers redenen kunnen zijn om zich op te geven. Maar hoe bereik je naast het noemen van deze voordelen je doelgroep(en)? Specificeer de doelgroep en zet daarvoor de juiste online en offline kanalen in. Weet waar je doelgroep(en) vandaan komt en welke voordelen van vrijwilligerswerk hen aanspreekt om hiermee een toepasselijke boodschap te formuleren.

Zo zijn voor WEURO 2017 de volgende twee doelgroepen gespecificeerd: actieve voetballiefhebbers die nog nooit vrijwilliger zijn geweest en de bekende vrijwilligers. De actieve voetballiefhebbers bereikt het projectteam WEURO 2017 door middel van social media kanalen en de ervaren vrijwilligers door de inzet van e-mail en persoonlijke benadering. Op zowel social media als via e-mail en persoonlijke benadering worden voordelen in een bijpassende boodschap uitgelicht.

Tip: Specificeer je doelgroep en bedenk voordelen van vrijwilligerswerk die je tot uiting brengt op verschillende kanalen.

Begeleiden
Wanneer vrijwilligers zich hebben aangemeld, is de volgende stap ‘’begeleiden’’. De vrijwilligers worden door één aanspreekpunt begeleid gedurende hun looptijd. De reden hiervoor is om ervoor te zorgen dat zij met een goed gevoel hun vrijwilligerswerk kunnen uitvoeren.

Voor het projectteam WEURO 2017 betekent dit ‘’begeleiden’’ oftewel het goede gevoel creëren: persoonlijk training geven, kennismaken maken met de cultuur en systemen van de organisatie. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst krijgen alle vrijwilligers hierover informatie en kunnen zij kennismaken met hun contactpersonen. Dit zijn geen dagprogramma’s, maar slechts een paar uurtjes waarin alles persoonlijk, kort en bondig wordt toegelicht.

Tip: zorg binnen een organisatie of vereniging voor één specifiek aanspreekpunt per persoon of functie gedurende de looptijd van het vrijwilligerswerk

Belonen
Vrijwilligers weten dat zij voor hun werkzaamheden geen salaris krijgen. Maar los van salaris zijn er nog meerdere mogelijkheden om iemand te belonen en dankbaarheid te tonen. Een vrijwilliger mag namelijk maximaal €150,- per maand en €1500,- per jaar aan vergoedingen en waardes ontvangen.

Tip: beloon vrijwilligers met een aanvulling op hun CV, een kledingstuk of herinnering waar zij met plezier aan terug kunnen denken.

Behouden
Naast het belonen van vrijwilligers, wil je hen ook behouden binnen de vereniging. Wat uiterst belangrijk is om dit te bereiken, is door onderscheidend te zijn als vereniging in vergelijking met anderen.

Tip: Houd persoonlijk contact door in gesprek te blijven met elke vrijwilliger.

Beëindigen
Binnen een vereniging kan het ook voorkomen dat een vrijwilliger weggaat. Wanneer dit het geval is, hoor je dit voor beide partijen goed af te sluiten in een persoonlijk gesprek. Als vereniging wil je namelijk dat de vrijwilliger een positief woord over de vereniging blijft verspreiden, oftewel positieve mond-tot-mond reclame, om zo potentiële vrijwilligers te inspireren.

Tip: Zorg voor positieve mond-tot-mond reclame door een persoonlijke, nette evaluatie en afsluiting wanneer een vrijwilliger stopt.

Ben jij zelf ook geïnteresseerd om volunteer van UEFA Women’s EURO 2017 te worden? Ga dan naar: www.weuro2017.nl/volunteers

WEURO2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER